deA | Hybride warmtepomp | Foto Rob Voss

De hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is op dit moment de beste stap voor het besparen van aardgas. Maar een slecht geïsoleerde woning wordt niet comfortabel en duurzaam verwarmd met een warmtepomp. Isoleren is dus stap één, daarna kan de hybride warmtepomp een goede optie zijn waarmee je flink bespaart op aardgas. Benieuwd of een warmtepomp mogelijk is in je huis? De adviseur geeft je onafhankelijk advies.

Van het aardgas af

Nederland gaat de komende jaren stappen zetten om van het aardgas af te gaan. Wijk per wijk en voor elke buurt komt er wellicht een andere oplossing. De hybride warmtepomp is ter zijner tijd ook een prima optie in combinatie met een warmtenet of groen gas. Bovendien kun je er direct mee aan de slag en hoef je niet op je buurt te wachten om energie te gaan besparen. Of je cv-ketel aan vervanging toe is of nog niet, een hybride warmtepomp is de overweging waard.

Wat is een (hybride) warmtepomp?

Met een warmtepomp verwarm je -net als een cv-ketel- je woning. Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater. Deze warmte verwarmt vervolgens water of je cv-installatie. Het doet denken aan de werking van een koelkast.

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met een gasgestookte hr-ketel. Doorgaans houdt de elektrische warmtepomp de temperatuur in huis aangenaam. Als het ’s winters heel koud is, kan de gasgestookte cv-ketel bijspringen. Met de huidige warme winters (op enkele dagen na) zal de hybride veel gebruik maken van de zachte buitenlucht. Het gasverbruik gaat bij een hybride systeem dus meteen behoorlijk omlaag!

Ook niet onbelangrijk: je woning maakt stappen qua energielabel! Dat kan gunstig zijn bij een aanvraag/verlenging van je hypotheek.

caret-down caret-up caret-left caret-right
Gerard Kolkman Energieadviseur

Isolatie is belangrijk! 
De isolatie-graad van de woning is erg belangrijk. Een slecht (of niet) geïsoleerde woning wordt niet comfortabel en duurzaam verwarmd met een warmtepomp. Dan is stap één het isoleren van de woning. Daarna kan de stap gezet worden naar een hybride warmtepomp.

Albert van Dam Energieadviseur

Subsidie?
Momenteel kun je gebruik maken van een subsidie op een warmtepomp, maar ook isolatiemateriaal. Hierdoor is het nog aantrekkelijker om te kiezen voor een hybride systeem, in plaats van een nieuwe cv-ketel. Meer weten over de voorwaarden? Kijk op de website van het RVO.

Wil je weten of een warmtepomp mogelijk is?

Vraag een betaald warmtepompadvies of direct een offerte aan

Wil je weten of je huis geschikt is voor een warmtepomp? Maak dan een afspraak voor een betaald advies van een onafhankelijke adviseur. Die denkt mee in de mogelijkheden van een warmtepomp voor je huis. Ter sprake komt:

  • Wat zijn je wensen?
  • Hoe zit het met de huidige isolatie en de verwarming van de woning?
  • Is de huidige cv-installatie geschikt voor een hybride-oplossing?
  • Heb je een geschikte plek voor de buitenunit van de warmtepomp? 

De adviseur geeft je:

  • Advies over de beste plek voor installatie van de warmtepomp (het buitendeel) en het leidingwerk.
  • Inzicht in eventuele aanpassingen aan het bestaande verwarmingssysteem.
  • Indicatie van de kosten en verwachte besparing (aan de genoemde kosten of besparingen kunnen geen rechten worden ontleend). 

Met het onafhankelijke advies weet je wat je moet aanschaffen, wat er in huis aangepast moet worden en welke kosten je kunt verwachten.