deA | Isoleren | Dakisolatie

Energiebesparen met dakisolatie

Warme lucht stijgt en gaat naar de bovenste verdieping. Bij niet-geïsoleerde daken gaat deze warmte door het dak zelf en door naden en kieren verloren. Het isoleren van het dak zorgt ervoor dat de warmte in de winter binnen blijft en niet meer tocht bij de aansluitingen van het dak.

Behaaglijkheid en comfort

In de zomer blijft de warmte door de isolatie juist buiten zorgt voor een koelere werk- of slaapplaats. Een gevoel van behaaglijkheid en comfort door de gehele woning is een groot voordeel van dakisolatie.

Isoleer je huis, samen met deA

in samenwerking met lokale en regionale bedrijven

Afhankelijk van het type dak kunt u kiezen voor verschillende manieren van isoleren:

Hellende daken worden vaak van binnenuit geïsoleerd. Hierbij wordt een isolatielaag van 10 tot 15 cm vlaswol, minerale wol of harde isolatieplaten (PIR) van binnen tegen het dakbeschot aangebracht en vervolgens afgewerkt met een damp remmende laag en gipskartonplaten (al dan niet met stukwerk).

Mochten de dakpannen aan vervanging toe zijn, dan is het aan te raden om het dak aan de buitenkant te isoleren. Hierbij komt het dak wel iets hoger te liggen.

Platte daken kunnen het beste van buitenaf onder de dakbedekking met drukvaste hoogwaardige isolatieplaten geïsoleerd worden. Hiervoor is het nodig om ook de dakbedekking te vervangen. Het isoleren van bitumen daken van binnenuit kan tot grote bouwfysische problemen leiden en wordt daarom afgeraden.

Mocht de dakbedekking in goede staat zijn, kan het dak ook volgens het omgekeerd dakprincipe geïsoleerd worden. Hierbij worden speciale isolatieplaten (xps isolatie) op de dakbedekking gelegd en verzwaard met een grindlaag tegen het opwaaien.

Dakisolatie is met name interessant als de ruimtes op de zolderverdieping veel gebruikt worden, bijvoorbeeld als werkkamer of studeerkamer. Als er vaak warmteoverlast in de zomer is biedt dakisolatie een grote comfortverbetering.

Overweeg je dakisolatie, dan is een technische opname door bedrijf of adviseur de volgende stap. Ze bekijken de bereikbaarheid, staat van onderhoud en alle obstakels als dakramen en ventilatiepijpen. Afhankelijk van de bevindingen en afmetingen van het dak wordt de best passende oplossing aangeboden.

Het uitvoerende bedrijf zorgt voor een veilige uitvoering van het werk. Soms is daar een steiger voor nodig. Bij werk aan de binnenzijde van het dak is er meer overlast en zal bovendien de zolder eens goed opgeruimd moeten worden en alles aan de kant gezet. Dit werk neemt vaak meer dan een dag in beslag.

Gratis advies van de energiecoach

persoonlijk advies met stappenplan voor je huis

Hoe kan ik mijn dak het beste isoleren?

vul de vragen over je woning in!

Fabels en Feiten

Antwoord:

Bodemisolatie is iets minder effectief dan vloerisolatie, maar ook nu verbetert het comfort van uw woning en bespaart u energie. Bovendien is het verhoudingsgewijs een goedkope maatregel omdat de arbeidskosten laag zijn. Een rendabele maatregel dus!

Antwoord:

Bij ventilatie van de kruipruimte stroomt er lucht tussen de onderkant van de vloer en het isolatiemateriaal. Hierdoor gaat er een deel van de warmte verloren. Maar verreweg het grootste deel gaat verloren door uitstraling via de bodem van de kruipruimte. Het is wel aan te bevelen om de kruipruimte ventilatie zo ver mogelijk terug te dringen.

Antwoord:

In een kruipruimte kunt u of een uitvoerend bedrijf ook na isolatie veilig werken. De isolatie kan tijdelijk aan de kant geschoven worden. Het is niet toegestaan om bij werkzaamheden in de kruipruimte open vuur te gebruiken.